Deze fotoshoot begint op zee vanwaar ik Cuba voor het eerst heb benaderd. Onmiddellijk focus ik op de oude Amerikaanse auto’s uit de jaren ’40 en ’50. Zij creëren bij mij een nostalgie naar mijn jeugd en naar tijden toen alles nog traag en rustig verliep. De talloze paardenkoetsen en het andere vervoer illustreren dat Cuba ruim vijftig jaar achterop is. Sommigen vinden dat een ramp, anderen een zegen. In Havanna hokken de mensen in de oude patriciërshuizen, soms met drie generaties samen. Toch wordt de stad opgeschoond. Ze krijgt langzaam weer haar aureool van vroeger.

We vertrekken er voor een uitstap naar het platteland, waar nog tabak wordt geteeld. Nagenoeg alle woningen zijn casas particulares. Je kan er goedkoop verblijven, beter dan in een hotel. In Cuba mijd je best het groottoerisme.  De pracht en glans, die Havanna weer zoekt, vind je in de kuststad Cienfuegos. De  stad is een lust voor het oog. Ik ga er op zoek naar dagelijkse kost. Ik kan niet terecht in de winkeltjes waar niets te vinden is, maar wel in grote groente-, vlees- en vishalls.

Vlakbij ligt Het kleurrijke Trinidad, de voormalige hoofdstad van de kwijnende suikerproductie. Ik reis verder naar Bayamo, vanwaar ik naar de Sierra Maestra trek, waar Fidel Castro zijn revolutie begon op het eind van de jaren ’50. Het is een arme streek, waar de koffieboeren hun schrale oogst naar de koffiewasserij brengen. In Cuba is er nagenoeg geen industrie meer. Er zijn nog enkele suikerfabrieken, maar het land moet het hebben van sigaren en rum en nu meer en meer van het toerisme. De grote cruises leggen er aan en het land speelt daarop in met vakantieparadijzen aan de kusten en op de eilanden.
 

Ook Che Guevara krijgt nog bezoek in Santa Clara, maar de andere monumenten van de revolutie krijgen geen aandacht. Ik heb ze wel opgezocht en heb de route van de revolutie gevolgd van de plek waar Fidel aan land kwam, waar hij in een hinderlaag viel en waar hij zijn eerste zege boekte. Mijn reis eindigt in Santiago, waar hij opgroeide en waar alle revoluties begonnen, eerst tegen de Spanjaarden en later tegen de Amerikanen en de Amerikaanse invloed.